اردر ترس ؛علاوه بر بحث تکنیکال در بازار بورس تهران ،تابلو خوانی و بازار خوانی یکی از ارکان مهم در جهت تشخیص روند حرکتی سهم می باشد، یعنی با استفاده از مولفه های تابلو خوانی و تحلیل تکنیکال به سادگی می توان جهت حرکت سهم را تشخیص داد.
در تابلو خوانی بورس، اردر ترس به سفارشی گفته می شود که جهت ترساندن سهامداران برای جمع آوری هرچه بیشتر سهم در کف قیمتی اتفاق می افتد و معمولا این سفارش ها حتی پس از شکست حمایت فیک (fake) استفاده میگردد. ( زمانی که احساس احتمال ریزش چارت در فروشنده مبتدی زیاد میشود)
معمولا بازیگران سهم و یا به اصطلاح سفته بازان، زمانی که قصد بالابردن (سهم) را داشته باشند، ابتدا بایستی حجم مورد نیاز خود را در کف قیمتی جمع نمایند تا بتوانند به خوبی آن را کنترل کنند که یکی از روش های مورد استفاده توسط بازیگران سهم استفاده از ” اردر ترس ” می باشد.
بازیگر های هر نمادی زمانی که تصمیم به خرید مقدار خاصی از شناوری نماد خاصی داشته باشند، غالبا بصورت چراغ خاموش حجم مورد نظر خود را از تابلوی معاملات میخرند. به همین منظور برای تحریک نکردن قیمت ها در تابلو و کم کردن انگیزه فروشنده ها سری اردر های سنگین با حجم واقعی در قسمت فروش قرار میدهند.این کار باعث ترس فروشنده ها شده و تمایل آن هارا نسبت به فروش بیشتر می کند. از سمت دیگر بازیگر،به صورت همزمان با اردر های نمایشی که حجم کمتر از حجم واقعی را نشان میدهند، در سمت خریدار، سفارش های فروش سهامداران مضطرب را شروع به خریداری میکنند.
به صورت کلی استفاده از اردر ترس اینگونه آغاز می شود که ابتدا بازیگر در قیمت های پایین تر اقدام به خرید سهام شرکت می کند تا سهم را از فروشندگان عادی که وجود دارد خریداری کند و سپس برای خرید بیشتر سهم، شروع به اردر گذاری در حجم های بالا در قسمت فروش و در سطرهای دوم به بعد می کند تا ترس را در بین سرمایه گذار ایجاد کند و سرمایه گذار با خیال اینکه احتمال کاهش قیمت با این حجم های فروش وجود دارد شروع به فروش سهم می کند.
سهامداران عادی هم که کورکورانه سهم را خریده اند و اطلاعی از اوضاع شرکت ندارند و فقط از دیگران تقلید می کنند، از اهداف بازیگر آگاه نیست و زمانی که فروشندگان سهم افزایش می یابند و سهم سقوط می کند می ترسد و شروع به فروش می کند.در نتیجه با فروش سهام های سهامداران عادی بازیگر به هدف خود که تشویق هرچه بیشتر سهامدار به فروش بود می رسد. به طور مثال در سمت فروشنده چندین اردر ۵۰ هزار تایی و یا بیشتر در چارچوب قانون قرار می دهند و در این میان بازیگر در سمت خریدار با ترفندی دیگر شروع به جمع آوری سهم می کند.
نکته : بازی سهامدار عادی در بازار سرمایه، بازی است که طرف مقابل هم از لحاظ روانشناسانه و هم از لحاظ تکنیکالی (قدرت سرمایه) توانایی غالب شدن بر وی را دارد به طوریکه سهامدار خرد را دچار تشویش و حتی بحران های روحی کرده و دارایی ارزشمندش را به راحتی از دست او خارج کند.