تحلیل تکنیکال مجموعه ای از ابزارها و روش هایی است که از آن ها برای پیش بینی حرکت احتمالی قیمت استفاده میکنیم بر سه اصل اساسی بنا شده است. آن چه در پس تحلیل تکنیکال نهفته است این است که اقدامات جمعی و تصمیمات توده بازار را بررسی کرده و نسبت به آینده تصمیم گیری میکند.تکنیکالیست ها بر این باورند که روند گذشته و فعلی قیمت بهترین شاخص برای تصمیم گیری در مورد آینده است.
تحلیلگر تکنیکال باید بتواند تنها با یک چارت، بازار را تحلیل و آن را درک کند. مهم نیست چه پدیده هایی و چه اتفاق هایی در جای دیگر در حال رخ دادن است. او باید بتواند با استفاده از نموداری که در دست دارد با کمک ابزارها و نرم افزارهای تحلیلگری که وجود دارد آینده سهم را پیشبینی نماید و بگوید محتمل ترین اتفاقی که برای سهم خواهد افتاد چیست.
منظور از بند اول این است که هر عاملی که بتواند بر قیمت تاثیر بگذارد مانند سیاست، عوامل اقتصادی ، بنیادی و … در قیمت سهم لحاظ شده است و تحلیلگر اخبار مثبت و منفی پیرامون سهم را در قیمت آن می بیند و به آنها توجهی ندارد.
بیشتر اوقات در آغاز یک روند و یا در تغییر روند بازار از صعودی به نزولی یا بالعکس، هیچ کس بطور قطع دلیل این تغییر جهت را نمیداند ولی تحلیل گر تکنیکال به سادگی و با استفاده از الگوها می تواند این تغییر را به موقع شناسایی کند و اهداف آن را مشخص کند. هدف از رسم نمودار یک سهم، شناسایی روند و پیشبینی جهت حرکت آن است. این معنی بند دوم است.
هنگامی که روند روی نمودار سهم نشان از یک روند صعودی است پس در آینده شاهد افزایش قیمت سهم خواهیم بود. بند سوم از فرضیات تحلیل تکنیکال این است که سهم گذشته خود را تکرار می کند به عنوان مثال اگر سهمی در یک روند صعودی از 111 تومان به 211 تومان رسیده و سپس از 211 تومان به 151 تومان کاهش پیدا کرده، طبق این فرض این سهم پتانسیل اینکه از 151 تومان تا 251 تومان رشد نماید را دارد. به عبارتی سهم تمایل دارد تا گذشته خود را تکرار کند.
به کمک این 3 بند و ابزارهایی که وجود دارد تحلیلگر تکنیکال می تواند تحلیلی ارائه کند که محتمل ترین روند آتی سهم را نشان دهد و ریسک معاملاتی را به حداقل برساند.
واژه تکنیکال وقتی در مورد بازارها و معاملات مورد استفاده قرار میگیرد، معنایی بسیار متفاوت از معنای رایج آن دارد.استفاده از تحلیل تکنیکال برای بررسی یک بازار، به این معناست که به جای توجه به خود کالا و خدماتی که در آن بازار معامله میشود، فقط به رفتارهای بازار توجه کنیم.تحلیل تکنیکال، دانش ثبت تاریخچه معاملات (معمولاً به صورت نمودارهای گرافیکی) و سپس پیش بینی روندهای محتمل در آینده بازار است.
تحلیل تکنیکال
برای شروع تحلیل تکنیکال مقدماتی ترین چیزی که یک تحلیلگر نیاز دارد دسترسی به چارت یا نمودار های قیمتی است.
تکنیکالیست ها طیف وسیعی از ابزارها را در اختیار دارند که می توانند با استفاده از آنها روندها و الگوها را در نمودارها پیدا کنند. به عنوان مثال میتوان میانگین متحرک ، سطوح حمایت و مقاومت ، اندیکاتورها و… را نام برد. هدف همه این ابزارها یکسان است: تسهیل درک حرکت نمودارها و شناسایی روندها برای معامله گرانی که فقط از دید تکنیکالی و روند قیمتی به مارکت نگاه میکنند.
یکی از مزایای مهم تحلیل تکنیکال توانایی شناسایی علائم روند قیمت در بازار ، مولفه اصلی هر استراتژی معامله گری است. همه معامله گران باید یک روش برای تعیین بهترین نقاط ورود و خروج در یک بازار تهیه کنند و استفاده از ابزارهای تحلیل تکنیکال یکی از مناسبترین روش ها برای انجام این کار است. در واقع، استفاده از ابزارهای تحلیل تکنیکال باعث شده است که برخی از قوانین معامله گری به صورت خودکار ایجاد شوند؛ به عنوان مثال هرچه تعداد بیشتری از معامله گران از همان ابزارهای تحلیل تکنیکال برای یافتن سطح حمایت و مقاومت استفاده کنند، خریداران و فروشندگان بیشتری در همان محدوده ها تجمع خواهند کرد پس به ناچار بسیاری از رویداد های گذشته نیز تکرار می شوند.
همیشه عنصری از رفتار در بازار وجود خواهد داشت که قابل پیش بینی نیست. هیچ تضمینی قطعی برای 100٪ دقیق بودن تجزیه و تحلیل های تکنیکالی یا بنیادی وجود ندارد. اگرچه الگوی قیمت های تاریخی به ما بینشی از مسیر احتمالی قیمت دارایی می دهد، اما این نوید موفقیت نیست وممکن است با شکست مواجه شود. برای همین علت معامله گران برای دستیابی به بالاترین سطح اطمینان، باید از گستره وسیعی از شاخص ها و ابزارهای تجزیه و تحلیل استفاده کنند و برای محافظت در برابر حرکات نامطلوب ، یک استراتژی مدیریت سرمایه داشته باشند.