رشد شخصی مهمترین یکی از مهم ترین مباحثی است که میتوان بحث را با پرداختن به آن شروع کرد.برای هر پیشرفتی آموزش لازم است؛ ما میتوانیم از رشد فروش، رشد سود یا رشد سرمایه صحبت کنیم اما شاید هیچکدام از آنها بدون رشد شخصی اتفاق نیفتند. برای موفق شدن در هر شاخه ای باید و باید اصول اولیه مهارت های کسب و کار مورد نظر را طی کنیم. به زبان ساده باید طوری قدرتمند شویم که چیزی برای ارائه کردن داشته باشیم. باید به نکته توجه کنیم که فقط با توانمند شدن در حرفه مورد نظر میتوانیم خلاقیت های خاصی را پیاده سازی کنیم.
پس باید زمان خاصی را برای پیاده سازی آن چه که در ذهنمان هست را برای آموزش های کافی و لازم در نظر بگیریم. بازار سرمایه نیز به عنوان حرفه و شغل میتواند در کنار سایر بازار ها عرض اندام داشته باشد.پس هر فرد ملزم است برای ورود به آن، اصول اولیه را آموزش دیده و سپس با صرف زمان نسبت به حرفه ای شدن اقدام کند و این نکته را در نظر بگیرد که رشد شخصی در سرمایه گذاری، از عوامل تاثیر گذار در موفقیت یا عدم موفقیت فرد در گذر زمان است.تخصص در هر زمینه ای زمینه ساز کسب درآمد نسبت به سایر افراد فعال در آن حوزه بخصوص است. به همین علت آموزش بازارهای مالی و حتی آموزش بورس ، از اهمیت بالایی برخوردار هستند.
در همه مشاغل همواره کسانی هستند که در تصمیم گیری های فردی کمک حال ما باشند و در مواقع بحرانی کمک حال ما باشند؛ اما افرادی که آشنایی با بازارهای مالی دارند از شوخی نبودن این بازار درک کاملی دارند و افرادی که با بازار بورس آشنا نیستند شاید هنوز ذهنیتی نسبت به این موضوع نداشته باشند. در بازار های مالی شما فقط خودتان و خودتان هستید که در لحظه های بحرانی و حساس تصمیم میگیرید و زمان کافی برای مشاوره و تصمیم گیری ندارید. همواره باید به یاد داشته باشیم که بازار سرمایه احساس لطیف یا ملایمت نسبت به روند معاملاتی ما نخواهد داشت، با هم نگاهی به شوخی نبودن بازار های سرمایه بیندازیم.
در روز دوشنبه 19 اسفند سال 1398 که از آن به دوشنبه سیاه یاد میکنند، ریزش بی سابقه ای در تمام بازارهای جهانی اتفاق افتاد؛ چرا که به علت شیوع کرونا تمام بازار های مالی ریزش های سریعی را تجربه کردند. یا به عنوان مثال میتوان به بازار بورس ایران نیز مراجعه کرد. در نیمه دوم سال ۹۲ قیمت – تعدیل شده – هر سهم «شبریز» به ۱۴۶۰ تومان رسید. ولی همین سهم بعد از دو سال در اواخر ۹۴ قیمت ۲۸۰ تومان را نیز به خود دید. اگر شما به اندازه ۱۴۶ میلیون تومان از این سهم خریداری کرده بودید، بعد از ۲ سال نه تنها هیچ سودی عادیتان نمیشد بلکه کل پول شما از ۱۴۶ میلیون به ۲۸ میلیون تومان میرسید؛ یعنی چیزی حدود ۸۰% درصد ضرر در طی دو سال.گاهی سهمی در بازار بورس وجود دارد که وضعیتش چندان جالب نیست. اما فقط کسی میتواند چهره واقعی این سهم را ببیند که قبلا تحلیل بنیادی را آموخته است.
حتی در برخی موارد، این سهم غیر ارزشمند، رشد خوبی میکند و سهامداران بسیاری را که هیچ درکی از تحلیلهای بنیادی و تکنیکال ندارند به اشتباه میاندازد. بعد از مدتی این سهمها با چنان افتی مواجه میشوند که سرمایه گذاران را بیچاره و درمانده میکنند. در بازار بورس از این دست سهمها فراوان بودهاند و اکنون هم هستند. البته برعکس این داستان و چند برابر شدن قیمت هم بسیار زیاد اتفاق افتاده است. اما بدی ماجرا اینجا است که ضررهای این بازار برای تازهکاران آموزش ندیده است و سودها برای نخبگان سرمایه گذاری در بورس است. اگر اکنون روی آموزش خود هزینه نکنید، در آینده مجبور میشوید چندین برابر آن را به خاطر ضررها از دست بدهید.
باید همیشه و همیشه به این نکته فکر کنیم که بازار بی رحم تر از این حرف هاست و محل انتقال ثروت از افراد کم تجربه به حرفه ای هاست.
مهارتی که همه عمر و در هر شرایط محیطی کنارشماخواهد بود. میتوان این اطلاعات را در همه بازارهای مالی که با نمودار قیمت و زمان دست و پنجه نرم میکنند به کار برد؛ چرا که واکنش چارت ها، الگوهای قیمتی، اندیکاتورها و سایر ابزارهای مالی یکسان است.با این مهارت، قادر خواهید بود سرمایهتان را رشد دهید و بهترین نتیجهها را از آن بگیرید به شرطی که از اطلاعاتتان به صورت صحیح استفاده کنید.
لذا میتوان گفت بورس، تخصصی مادامالعمر است. شاید مجبور شوید برای به دست آوردن آن چند میلیون تومان هزینه کنید. اما در عوض مهارتی به دست میآورید که میتواند صدها و حتی میلیاردها تومان را به شما بازگرداند. این هزینه را با خرید یک یخچال فریزر جدید، لپتاپی آخرین سیستم که تمام گیمها را پشتیبانی میکند یا یک سفر خارجی مقایسه کنید. تمام چیزهایی که برایتان مثال زدیم، یا خراب میشوند یا تمام میشوند و به خاطرهها میپیوندند. پولی که در این راه خرج میکنید از دستتان میرود و دیگر هرگز بازنمیگردد. اما پولی که برای یادگیری سرمایه گذاری در بورس هزینه میکنید، بدون شک با مبلغ بسیار بیشتری به سمت شما باز میگردد. این تفاوتی است که سرمایه گذاری روی خودتان در زندگیتان ایجاد میکند.
بورس معمولا با اندکی تاخیر نسبت به طلا و دلار که به سرعت با تورم همگام میشوند، شروع به صعود میکند. هم در جهش ارزی سال 90 و هم سال 97 میبینیم که سکه سریعتر از بورس رشد کرده است ولی وقتی بورس وارد فاز رشد سریع شده است، قیمت سکه رو به نزول گذاشته است. هماکنون در سال 99 هم همین تکرار را شاهد هستیم.
دلیل اینکه شاخص بورس دیرتر از بقیه بازارها رشد میکند کاملا معلوم هست. شاخض بورس بازدهی شرکتهای حاضر در بورس را منعکس میکند. معمولا نیز رشد فروش و سودآوری شرکتها بعد از چند ماه تاخیر در صورت مالی شرکتها خود را نشان میدهد و همین موضوع باعث میشود که رشد بورس دیرتر شروع شود ولی با شیب بالاتر از بقیه پیشی بگیرد. دلیل برتری بورس نسبت به سایر بازارها نیز به دلیل ماهیت ذاتی اهرمی آن است. در شرایط تورمی معمولا درآمد و سودآوری شرکتها بسیار بیشتر از رشد هزینهها، رشد میکند و ماهیت اهرمی بورس به این دلیل است. نکته بسیار جالبتر این است که شاخص شرکتهای صادراتی مانند شاخص گروه فلزات اساسی و کانیهای فلزی و … بازدهی بیشتری نسبت به شاخص کل دارند.
در نتیجه سرمایهگذاری در شاخص فلزات اساسی و سایر شاخصهای برتر بورس با اختلاف پربازدهترین سرمایهگذاری ۱۰ سال اخیر هست. در کل کافی هست که دید بلندمدت در سرمایهگذاری داشته باشید. در این صورت نه تنها از تورم عقب نمیمانید بلکه از تورم جلوتر نیز میروید. اگر سرمایهگذاری مستقیم در بورس را دوست ندارید یا علاقهای به آموزش بورس ندارید، همیشه گزینههای صندوقهای سرمایهگذاری و سبدگردانی روی میز هستند.
در مورد اشتباههای مالی گذشته، که منجر به متضرر شدن ما شده اند، کاری از دستمان برنمیآید اما اگر میخواهیم آیندهای متفاوت برای خودمان بسازیم باید در همین لحظهای که آن را درک میکنیم، دست به یک اقدام مناسب بزنیم و آموزش بورس را به طور جدی آغاز کنیم.یکی از هیجاناتی که با دیر شدن و متضرر شدن سهامداران به آن ها دست میدهد،با سقوط شاخصهای بورس بسیاری از سرمایهگذاران، بخشی از سرمایه خود را در بورس از دست میدهند و به امید دستیابی به آمال و آرزوهای دیرین و فتح قلههای ثروت در کمترین زمان به سمت فارکس روی می آورند.
بارها در آمارهای مختلف رسمی و غیررسمی اعلام شده است که بیش از ۹۰درصد معاملهگران فارکس ضرر میکنند. حال سوال این است که چرا هنوز هم ولع فراوانی برای حضور در این بازار پرریسک و کسب تجارب بسیارگرانبها و میلیونی وجود دارد. اما یک تجربه گرانبها در همه متضررین بازارهای مالی وجود دارد آن هم این است که اطلاعات و آموزش ناکافی را در باخت های خود پر رنگ میدانند. لذا آموزش بورس و بازارهای مالی نباید به هیچ وجه دست کم گرفته شوند.
همواره حساسیت بالای این بازار مارا ملزم میکند تا به اقتصاد کلان کشور و بازارهای موازی همچون طلا، ارز و مسکن نیز تسلط داشته باشیم.زمانی که شما به اصلاح های شاخص و اصلاح های قیمتی و زمانی آشنایی داشته باشید تا حدودی میتوانید رکود یا رونق سایر بازارهای دیگر را نیز پیشبینی کنید.چرا که تحلیل تکنیکال بررسی گذشته برای تصمیم گیری در شرایط حال است.